Hádzanári si pred štartom kvalifikácie ME veria, zdolať môžu každého

27.10.2014 Bratislava

Bratislava 27. októbra (TASR) - Slovenskí reprezentanti v hádzanej sa zišli v pondelok v Bratislave pred štartom druhej fázy kvalifikácie ME 2016. V jej úvode ich čakajú v 3. skupine najskôr duel so Slovinskom v stredu v Koperi (20.30 h) a domáci súboj so Švédskom v sobotu v bratislavskej Hant aréne (18.00 h).

"Chceme sa pobiť o postup a prvé dva zápasy nám ukážu ako na tom sme. S dvoma bodmi z nich by som bol spokojný, pretože to by nám dávalo dobré šance do ďalších bojov. Čakajú nás na začiatku dva vyspelé tímy, ktoré patria minimálne do európskej špičky," povedal kouč národného tímu Zoltán Heister. "Nečaká nás ľahká úloha, ale každý je zdolateľný. Musíme nastúpiť s úctou, ale bez veľkého rešpektu. Matematika je jasná, treba zbierať body najmä v domácom prostredí a pokúsiť sa uchmatnúť niečo aj vonku. Chceme hrať dobrú hádzanú a príjemne prekvapiť našich fanúšikov."

Trénerovi sa v pondelok hlásilo 18 hráčov, do Slovinska odcestuje v utorok ráno autobusom šestnásť z nich. Na prvý duel nebude s istotou k dispozícii pre problémy s kolenom Michal Kopčo, v kádri ho nahradil Andrej Petro. Kopčo sa pripojí k tímu opäť vo štvrtok. Z nominácie kouč Heister tentoraz vynechal viacero skúsených hráčov na čele s deväťnásobným najlepším hádzanárom Slovenska Richardom Štochlom, v menoslove absentujú napríklad aj Radoslav Antl či Daniel Valo. "Ja som sa vždy snažil do reprezentácie zaraďovať mladších hráčov. Takže si myslím, že je to zákonitý proces," vysvetlil slovenský kormidelník.

Novým kapitánom tímu je po Štochlovi skúsený 33-ročný Radovan Pekár. "Som najstarším hráčom, tak asi preto mi prischla táto funkcia, ktorá ale v hádzanej nie je príliš oficiálna. Chcel by som pomôcť k utvoreniu dobrej atmosféry v tíme tak, aby sme ťahali všetci za jeden koniec. Zatiaľ je všetko v poriadku a už len to pretaviť v nejaký dobrý výsledok. V prvom zápase môže byť našou výhodou, že hráme v Slovinsku a nie doma, kde by sme boli pod väčším tlakom. Keď budeme hrať disciplinovane a sebavedomo a bude nám fungovať obrana, môžeme odohrať veľmi dobrý zápas. Dôležité bude pripraviť sa najmä psychicky a nerobiť zbytočné chyby."

Na novú úlohu si po prestupe do bundesligového HC Erlangen zvyká Martin Straňovský. Dlhoročný ortodoxný ľavý krídelník nastupuje v klube na poste strednej spojky. "V reprezentácii ale určite začne na krídle. Tam hrával roky a na strednú spojku ešte musí dozrieť. Takáto zmena sa nedá urobiť za dva mesiace," pripomenul tréner Heister. Straňovský s ním súhlasí: "Nie je to jednoduchá úloha, nejde to z jedného dňa na druhý. Celý život som hral na ľavom krídle, v klube som ale prijal túto výzvu a nemám problém nastúpiť tam, kde ma postaví tréner. Mám teraz v Erlangene dostatok priestoru na palubovke, hrávam celé zápasy a ako nováčikovi nám vstup do súťaže vyšiel nad očakávanie. V reprezentácii sa ale vrátim na krídlo a dúfam, že sa mi tam bude dariť. V kvalifikácii máme ťažkú skupinu, v prvých dvoch zápasoch nás čakajú favoriti a najmä pre mladých hráčov to bude veľká škola."

Európsky šampionát 2016 sa uskutoční v Poľsku. V poradí 12. záverečný turnaj ME je na programe od 17. do 31. januára, dejiskami budú Krakov, Gdaňsk, Katovice a Vroclav. Postup si zabezpečia z každej kvalifikačnej skupiny po dva tímy plus najlepší z tretích miest. Okrem Slovenska, Slovinska a Švédska je účastníkom 3. skupiny ešte Lotyšsko. Istú účasť na ME má iba Poľsko ako usporiadateľ. Na európskom šampionáte štartovali Slováci naposledy v roku 2012 - v Srbsku vtedy obsadili posledné 16. miesto.

Nominácia hádzanárov SR na úvod kvalifikácie ME 2016:

Brankári: Teodor Paul (Grundfos Tatabánya KC), Miloš Putera (TV Grosswallstadt), Marián Žernovič (HC Sporta Hlohovec)

Pivoti: Andrej Petro (Tatran Prešov), Martin Slaninka (HK AGRO Topoľčany), Boris Sivák (HK AGRO Topoľčany)

Krídla: Martin Straňovský (Erlangen/Nem.), Martin Briatka (HK AGRO Topoľčany), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava), Tomáš Urban (Tatran Prešov), Martin Miženko (HC Sporta Hlohovec)

Spojky: Lukáš Gamrát (Eintracht Hildesheim Handball/Nem.), Marek Mikéci (HSG Varel-Friesland/Nem.), Oliver Rábek, Radovan Pekár, Lukáš Urban (obaja Tatran Prešov), Ľubomír Ďuriš, (HC Sporta Hlohovec), Patrik Hruščák (HC Empor Rostock/Nem.)
 

Vyberte región